Пастор
Николай Главник

Помазання Давида (1Сам.16,1-13)

Тип статьи:
Авторская

Розпочинаємо послідовно вивчати епізоди з біографії Давида – одного з найулюбленіших героїв Біблії. Давид не тільки нам подобається – він був «муж по серцю Бога». Отже, читаючи про Давида ми можемо збагатитись великим досвідом і навчитись важливих істин для нашого життя сьогодні.

В історії Ізраїля на той час відбувалися цікаві події. Після декількох століть правління Ізраілем суддями, народ захотів, щоб ними правив їхній цар. Останнім суддею народу був Самуїл. Суддів поставляв Бог для управління народом і визволення від різних проблем, в які ті попадали. Отож Самуїл задовольним їхнє бажання і помазав Ізраїлю царя Саула. Він був сильним, високим, мужнім чоловіком, що відрізнявся від усього народу – самим кращим в народі (9,2). Але, як виявилося через деякий час, Саул хоча був показним і воєвничим, проте не був богобійним. Він був своєвольним і непокірним – тому Бог його відкинув. Це дуже засмутило пророка Саму їла.

Далі ми можемо вже читати про Давида. Деякий час цар Саул і цар Давид перетиналися в одній історії. Це досить повчальні події для нас сьогодні і давайте їх будемо вивчати. Почнемо з першої зустрічі з молодим Давидом у Вифлиємі, коли його знайшов пророк Самуїл. Почнемо читати 1Самуїла 16 розділ.

1.Самуїл засмутився по причині, що Господь відкинув Саула. Вірніше смуток пророка був із-за того, що проблема про яку той попереджував, вона все таки наступила – вибір царя над народом (15,35). Вивчаючи обставини. За яких народ вчинив собі вибір, ми починаємо розуміти – вибір царя це не просто установа структури керівництва в народі. Вибір царя над собою був альтернативою того укладу, що в них був: був пророк, який звіщав їм Божу волю і стояв посередником поміж богом і народом. Але народ вирішив сам вчиняти свою волю через ту людину, що її виберуть по своєму. (8,7б; 8,18-20). Іншими словами кажучи народ вчинив по принципу «Виберемо собі «нашу» людину, щоб чинити «наші» справи».

Господь тепер потішає свого пророка вказуючи, що Він вчинить тепер Свою волю: «Я наглянув Собі царя» в протилежність «щоб цар наш судив нас…». Бог знав родину Єссея, внука Вооза і моавитянки Руфі (пам'ятаєте цю історію). Якщо глибше копнути – довідаємось, що це була благочестива родина, які боялись Бога. Батько Єссея (дід Давида звався Овед – «той, хто служить Всевишньому». В такій сім'ї виховався Давид і Бог його вибрав на царство над своїм народом.

    Для себе сьогодні ми можемо взяти з цього уроки. Кожен устрій народу, чи невеликої общини потребує керівництва. Добре, коли ними керує Господь. Він дає свою волю і закони по яким маємо жити. В протилежність цьому – часто люди шукають собі самі того, за ким хочуть іти, шукають вчителів, що ласкають слух, щоб їх слухати не цікавлячись ані Богом, ані його уставами.

    В нашому контексті, коли ми стоїмо перед вибором нових дияконів і пасторів для нашої церкви, нам потрібно особливо бути уважними, щоб робити правильний вибір. Необхідно придивлюватись до сім'ї в якій виховувався кандидат. Їх моральні цінності і наскільки він богобійний.

2-5. прихід пророка в невелике місто означав велику подію – або якесь зло треба викрити, або якесь особливе служіння необхідно звершити.Такий візит не може бути непомітним. Але помазання Давида на царство мусить бути таємною подією – адже існував офіціальний цар. Та й вибранець був ще молодим і потрібний час для його ствердження і зростання. Тому Бог повелів Самуїлу звершити в Вифлеємі особливе жертвоприношення, а миропомазання (як ми взнаємо пізніше) відбулося в приватномумісці – серед братів.

    Дві речі ми беремо собі на науку. 1) Єссей і його сини служили Богові і вони прийняли участь в жертвоприношенні. Можливо також вони належали до знатної родини старших в місті. 2)Для самого Давида, як і для нас сьогодні часто Бог відкриває свої наміри відносномайбутнього, але потрібен час, щоб осягнути ті благословення. Є певне бажання, мрія, талант, Божий дар що потрібно розвивати, набиратись досвіду, мудрості і входити в заповідане служіння.

6 – 13. У фільмі режисер дещо змінив деталі, але передав образ і почуття тих хвилин вибору на високе звання царя Ізраїлю. Ключовий текст є 7б: «Господь бо не дивиться так, як чоловік: чоловік дивиться на лице, Господь же дивиться на серце». Батько підводячи своїх синів до пророка мав свою послідовність. Свій вибір. Навіть пророк побачивши прекрасного Еліава подумав, що це майбутній цар. Але Бог зупинив його і нагадав, що це Бог вибирає Собі, не людина. Також дав роз'яснення – Бог знає серце людини, тобто її внутрішній світ, спосіб мислення, його цінності і принципи. Тому Бог повинен вказати на вибір, хоча ми можемо не зовсім розуміти причин.

    Для себе візьмемо урок з 7 віршу: «Господь бо не дивиться так, як чоловік: чоловік дивиться на лице, Господь же дивиться на серце». Люди можуть помилятися, але Бог – ніколи!

    Лице – це не тільки обличчя мається на увазі, але означає зовнішні показники: вигляд, зріст, уміння, освіта, положення в суспільстві, багатство, красномовство, усмішка, манери, виховання …

    Серце – це християнські переконання, духовні принципи, богобійність, чиста совість, моральність, тверда віра, свобода в прийнятті рішень, категоричне відношення до гріха і зріла свідомість.

Щоб догодити Богові потрібно привести в порядок своє серце. Біблія нас вчить про серце – чисте, вірне, скрушене, любляче, щире, праве, бадьоре, веселе, відважне, невинне, довірливе, стійке, … і багато інших характеристик. Серце наше і є істинне «я» — які ми всередині є насправді.

Також є інша сторона, коли людина вдає благочестиву, а в серці є іншою. В неї серце – зіпсуте, зачерствіле, невірне, горде, хитре, заздрісне, дурне, лукаве, … та інші.

Пр.4,23: «Більш ніж щось інше пильнуй своє серце, бо з нього б'ють життя джерела».

Пс.24,3-6: «Хто на гору Господню зійде і хто буде стояти на його святому місці? Той, чиї безвинні руки й чисте серце; хто не пильнує розумом своїм пустого не присягає криво. Він матиме від Господа благословення і ласку від Бога свого спасіння. Такий рід тих, які його шукають, шукають лице Яковового Бога».

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!