Пастор
Николай Главник

Розумна Авігея

Тип статьи:
Авторская

З Історій про Давида ми черпаємо цікаві та практичні уроки для свого життя. Сьогодні ми будемо досліджувати духовні принципи через оповідання про Авігею та її зустріч з Давидом. Розділ 25 дає нам ілюстрацію розумної жінки на фоні жорстокого і нерозважногоїї чоловіка. В чому ж полягає її мудрість?

1Сам.25,2-3 Злий Навал.

Грубий, невдячний, злий чоловік мав вродливу і розумну жінку. Так часто буває в житті. Це не покарання, але можливість проявити християнський характер і стати мудрим.

Період, коли стрижено вівці був особливим часом для давання подарунків і розплати за виконану роботу. Давид і його 400 чоловік в оточенні були охоронцями в тих краях, де паслися Навала вівці. (15-16) Тому натуральним було саме в ці дні, коли роздавалися друзям і знайомим дарунки появитися і сказати про свою нужду. Але Навал з ними грубо обійшовся і не те що проявив невдячність до їх послуг, але і нагрубив (10-11). Реакцією Давида на таку поведінку була категоричною – «смерть усім!» (21-22).

Перше на що ми звернемо увагу в характері Авігеї – вона хоч і жила з нечестивим чоловіком, але не розділяла його нечестя і невдячність. Коли слуга в домірозказав їй про те, як обійшовся з Давидом Навал (17). Слуга знав, що жінка не схвалює такі дії і не допустить, щоб сталося лихо усім і він доповів Авігеї про цю наглість.

Наступна річ показує наскільки Авігея була рішучою і практичною жінкою (18-20). Вона виступає вночі одна проти небезпеки, проти розгніваного Давида і його 400 вояків. На що вона надіялась? Яка ж була в неї сміливість і впевненість в результаті!

1Сам. 25,23-28 Заступництво Авігеї.

Три уроки для нас в цій промові мудрої жінки. Зробимо для себе з цього висновки:

    1.Приймає на себе наслідки за гріх свого чоловіка. Хоча зовсім не була винуватою, вона проявляє покірність і понижуючись бере на себе вину замість свого чоловіка. Часто жінки в подібних протистояннях не хочуть і шиї зігнути, не кажучи вже про взяття на себе вини. Вони краще сотні слів випалять, щоб довести свою непричетність і невиновність…. Сьогодні культивується фальшива самоповага, — щоб не втратити своєї гідності жінка не проявляє покірності і очікує, що чоловік буде автоматично благородним і раптом перестане їй грубити. Але в гріховному світі потрібно боротись за успіх. «Лагідна відповідь гасить гнів, а дражливе слово викликає лютощі» Пр.15,1. У сім'ї існує єдність більш ніж де інде. Тому проявити причетність і спільно неси відповідальність за проблему – це мудро і правильно. «На мені вина, мій пане» (24). Вона спільна у відповідальності, але не в причині (25). Вона знає, що він злий і дурний – але живе з ним, терпить і спасає. Думаю, що завдяки її мудрості весь дім тримається в порядку.

    2.Проявляє смирення. Найефективнішим засобом боротьби з грубістю є ЩО? – повага і покірність. Авігея «зіскочила з осла притьмомі, впавши обличчям униз перед Давидом уклонилася до землі… мій пане, я твоя слугиня» (23.25б). Давид на той час був просто вигнанцем, що втікав від царя. Не багато людей вірили в нього і допомагали йому.

    Варто також зазначити, що Авігея маючи хист в житті зі злом запропонувала шикарні гостинці для Давида і усіх голодних чоловіків, що були з ним (18-19а). Зверніть на слова «хутенько», «ідіть поперед» — вони свідчать, що жінка смикнула про причину злості і перед тим, як взагалі про щось домовлятися спершу вирішила нагодувати.

    3.Дає мудру пораду посилаючись на Господа. Пр.9,10: «Початок мудрости — острах Господній; | спізнання Всесвятого – розум». Саме в цьому криється успіх мудрості Авігеї. Вона не просто знала життя і навчилася справлятися з труднощами, але вона знала Господа. Це видно із посилання на Божі принципи в розмові з Давидом. Авігея, знаходячись на краю катастрофи, все ж таки дає Давидові поради.

    -«Господь тебе стримав і не дав тобі вчинити власною рукою помсту» (26) – свідчить про її віру в Божий суд, а вчиняти власноруч правосуддя – не вірно.

    Господь напевно спорудить моєму панові дім довготривалий» (28) – свідчить про її віру в Боже забезпечення.

    мій пан веде війни Господні, й несправедливості не знайти в тобі за весь час життя твого»(28) – свідчить про її обізнаність волі Божої, та історії. Як Бог врятував через Давида Ізраіля.

    Господь поставить тебе князем над Ізраілем» (30) – свідчить про високий дух і віру в Бога.

    хай не буде моєму панові приводом до смутку і гризоти серця пролиття крові» (31) – свідчить про те, що Авігея піклується не тільки про його тіло, але і про його душу в майбутньому.

Все, що хотілося б сказати у відповідь Давид висловив так: «благословен Господь…» (32-34а). також було досить логічним і розумним для Давида після смерті Навала взяти мудру красуню собі в жінки.

Чому вчить нас така історія окрім мудрої поведінки жінок?

    -Будемо робити добро тим, хто йде за Господом.

    -Не спішити керуватись помстою і не доводити свою невинність.

    -Будемо готові скріпляти дух тим, хто служить Богу надією на Господа.

    -Жінки, будьте довготерпеливими, люблячими і розумними в поведінці із чоловіками задля безпечності дому, благополуччя сім'ї і заради власного майбутнього.

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!