Пастор
Николай Главник

Непохитний дух

Тип статьи:
Авторская

Як зберегти внутрішній спокій наперекір загрозам?

Минулий рік видався досить складним, але покращення ніхто не прогнозує – як в економіці, політиці, так і в духовних змаганнях з ворожими силами духів злоби піднебесної. Наше християнське життя та душевний спокій набагато важливіші від подій у світі та того, що нам загрожує ззовні.

Якщо говорити про внутрішні загрози для нашої душі, то можна виділити три головні нападки ворога (три «С»): страх, сором і сумнів. Оці три-С проблеми часто є причиною нашого неспокою. Відбивши ці атаки ви дійсно будете у безпеці і зможете насолоджуватись внутрішнім спокоєм.

Протилежним турботам і хвилюванням є незворушний дух. Отож моє бажання просити у Бога високий, непохитний, твердий дух, який зберігатиме наш внутрішній спокій наперекір загрозам.

Даниїл є добрим прикладом чоловіка, котрий володів високим духом і міг справлятися із негараздами не впадаючи в паніку.

Дан.6,4: «Даниїл же цей перевищував князів і сатрапів, бо в ньому був високий дух, і цар мав на думці настановити його над усім царством»

Високий дух Даниїла характеризувався його довірою Всевишньому Богові, як тому, Хто править усіма царствами. Він дорожив святістю, вірністю, молитвою, вивченням Писання. Даниїл боявся Бога і поважав владу. Даниїл у соєму житті подолав три-С проблему (сором, сумнів, страх).

    1.Страх є інструментом, яким ворог нас може тримати у своїй в'язниці. Люди бояться за своє життя, здоров’я, багатство, репутацію … Більшість хвилювань у людей від того, чого вже не можна повернути і від того чого взагалі не відбудеться (Дослідження показали, в більшості люди переживають про те, чого не повернути і про те, чого може взагалі не наступити. А лише 10%переживань вони мають від того, що дійсно варте хвилювання). Лук. 12,29-30: «І не побивайтесь, що вам їсти та що пити, і не клопочіться! Бо того всього шукають народи цього світу; Отець же ваш знає, що вам воно потрібне». Надмірне хвилювання про те, на що ми не можемо вплинути і змінити є нерозумним. Наприклад, ми не повинні хвилюватися про те, що з часом ми стаємо старішими і наближаємось до моменту переходу у вічність. Який сенс в тому, що я намагатимуся змінити свою історію, або повернути втрачений час? Ми можемо лише навчитися із своїх помилок, зробити висновки з історії і налаштуватися на неминуче майбутнє.

    Як же боротися із страхом? Побажання типу «Нічого не бійся» не завжди працює.

    -Перш за все, треба берегти свій розум від непотрібної негативної інформації – фільтруй ефір!

    -Намагайся замість нездорового контролю позволити іншим близьким людям приймати участь у твоїх переживаннях – позволь собі допомогти!

    -Більшість страхів ми долаємо саме через досвід. Тому іноді варто ризикувати і навмисно зустрічатися зі страхом віч-на-віч – дай виклик своєму страху!

    -Найважливішимє довіра Богу в тому, на що не маєш впливу в майбутньому. Саме в цьому криється секрет непохитності духу в часи спокуси – кріпися у Бозі!

Іс.26,3(рос): «Твердого духом Ты хранишь в совершенном мире, ибо на Тебя уповает он»

    2.Почуття вини (сором) є ворогом №2 у боротьбі за спокій душі. Наше сумління, якщо ми боїмося Бога і стараємося жити по Його заповідям, є часто голосом самого Бога. Почуття вини може бути істинним і потрібним, щоб нам виправитись, а може бути нав'язаним зовсім несправедливо. Наприклад, чоловік може звинуватити свою жінку за те, що вона «довела» його до п'янки, чи невірності. Часто діти винять себе за те, що їх батьки розвелися. Можна маніпулювати почуттям вини, щоб використовувати інших людей для своїх егоїстичних прихотей («ти мусиш бути милосердними – тож віддай свої гроші мені», «я знаю про твої гріхи – отже будеш робити те, що я тобі скажу», «ти повинен мене любити – тому прояви свою любов так, як я тобі накажу»…).

    Щоб звільнитися від почуття вини

    -По-перше потрібно по-справжньому звільнитися від гріха і покаятись перед Богом, Який прощає усі провини та не згадує їх більше. За усі злі діла, гріхи і проступки необхідно розкаятись. Кров Ісуса Христа омиває усі гріхи, якщо ми сповідуємо їх. Він повністю заплатив за всі наші гріхи і не потребує додаткової розплати. Євр.9,28: «Христос лише один раз мав себе принести, щоб узяти на себе гріхи багатьох».

    -Якщо є можливість потрібно спробувати відновити добрі відношення з людьми: повернути вкрадене, попросити у них прощення за слова, поділитися своїми благословеннями з нужденними.

    -Необхідно завжди прощати обіди. Якщо ви позволите собі жити в обіді довгий час – почуття вини вас зруйнує. Це міна повільної дії. Через непрощення багато людей мають роздратування і не можуть знайти миру в душі.

    -Слід також погодитись з принципом Божого творіння – Бог тебе любить і створив тебе саме таким, який ти є – прийми себе таким і прослав Бога. Усякі комплекси, низька самооцінка та невпевненість походять від того, що ми не дозволяємо Богові бути Всевишнім Богом, Котрий править царствами. Марні намагання стати кимсь іншим та незадоволення собою вносить дисгармонію в серце.

    3.Сумнів мучить людину. Звідси тривога, невпевненість, багато марних зусиль. Людина тривожиться, бо нема відповіді на молитву; переживає, що її не зрозуміють, зрадять; хвилюється, що настануть скрутні злі дні; не вірить, що Бог контролює Всесвіт.

    Щоб подолати сумнів відповіть проста: треба вірити!

    -Вірити Богу Всевишньому, що править царствами.

    -Вірити людям, які тебе щиро люблять.

    -Вірити Божим принципам і його слову, що записано в Біблії.

Трудно змусити себе вірити. Навіть це неможливо. Віра починається з покірності і послушності. Тож почніть з цього, кому недостає віри.

Як зберегти внутрішній спокій наперекір загрозам? Просімо у Бога високого, твердого духа,

    -що не має страху, а боїться тільки Бога,

    -що не має сорому, а впевнений у своїй праведності, яка через Ісуса Христа,

    -що не має сумніву, а вірить Богу Всевишньому, Який править царствами.

Філ.4,6:«Ні про що не журіться, але в усьому появляйте Богові ваші прохання молитвою і благанням з подякою. І Божий мир, що перевищує всякий розум, хай береже ваші серця і ваші думки в Ісусі Христі».

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!