Пастор
Николай Главник

Дефіцит терпеливості

Тип статьи:
Авторская

Попереду вас їде жінка 55 км\год.по лівій смузі. Ви хвилин 2-3 їдете спокійно, але потім вас починає це дратувати. Ви під’їжджаєте впритиск, потім включаєте дальнє світло, потім подаєте сигнал і нарешті порушуючи правила обганяєте по зустрічній смузі. Споминаєте почуття? Це нетерпіння!

А що б ви сказали про жінку, котру вкрай дратують співпрацівники, бо вони не такі кмітливі, як вона? Чого бракує чоловікові, котрий не може спокійно чекати на ліфт і раз-у-раз тисне на кнопку виклику? Чи бувало, що вам не вистачало терпіння у спілкуванні зі старенькими батьками? А якщо ви маєте маленьких дітей, то чи швидко виходите з рівноваги? Чи ви легко дратуєтесь через помилки інших?

Усі ми час від часу втрачаємо терпіння. Але якщо таке стається щодня, то це може мати серйозні наслідки. Сьогодні Бог вчить нас терпеливості.

Га 5,22: «А плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість»

Терпеливість – це «без нарікання, стійко переносити обставини;

очікуватибез роздратування».

Синоніми: -Терпеливість, терпіння, стриманість, самоконтроль, самовладання, стійкість, витримка, спокій, наполегливість, непохитність, врівноваженість, панування над собою, холоднокровність, мужність,…

Ми живемо у світі, де бракує стриманості, терпеливості. Пророк передрікає, що в останні часи люди будуть саме такими (2Тим.3,3 – «непримирливі (рос. «невоздержанны»). Ця «слабкість» дуже віддаляє нас від Бога і вносить величезні неприємності у наше житті. Адже одна із рис нашого Бога – довготерпеливість: «Господь є Бог милосердний і довготерпеливий» Вих.34,6. В Рим.15,5 Бог названий «Бог терпеливості і потіхи…». В Пс. 103 написано, що Господь «повільний до гніву». Багато разів описано, що Бог у Своїй довготерпеливості спасає грішника, очікує його покаяння, не спішитькарати (1тм.2,4; 2Птр.3,9; Рим.2,4).

Наша терпеливість необхідна в багатьох сферах життя. Як одна із граней плоду Святого Духа, довготерпеливість може проявлятися через нас. Я назву 6 напрямків, де ми проявляємо цю прекрасну рису:

    1.В хворобах та болях ми вчимося без нарікання, стійко переносити фізичні страждання. Біль дана Богом для нашого блага, вона спасає нас від смерті, вчить обережності, зберігає у безпеці. Віра в Бога не звільняєхристиян від болів, але допомагає терпеливо її переносити (Як.1,3-4: «іспит вашої віри виробляє витривалість, за витривалістю ж нехай слідом іде чин досконалий, щоб ви були досконалі та бездоганні й щоб нічого вам не бракувало»).

    2.В стражданнях і переслідуваннях за нашу віру в Христа. Рим.12,12: «терпіть утиски і постійно моліться». Ми проявляємо у нашій вірі стриманість та терпеливість, як пише ап. Петро і заохочує «Тіштеся з того, засмучені трохи тепер, якщо треба, всілякими випробовуваннями, щоб досвідчення вашої віри було дорогоцінніше за золото, яке гине, хоч і огнем випробовується, на похвалу, і честь, і славу при з'явленні Ісуса Христа» 1Птр.1,6-7. Через страждання очищується наш характер і вишліфовується терпеливість.

    3.У виконанні своїх обов'язків в сім'ї, церкві, на роботі. Часто люди не бажають служити іншим, стають егоїстичними, піклуються лише про себе самих. Терпеливість потрібна нам для того, щоб скорити своє гріховну природу і врівноважено та цілеспрямовано виконуватиобов'язки… «Кожний, хто змагається, стримується від усього. Вони — щоб одержати тлінний вінець, ми — щоб нетлінний» (1Кор.9,25-27).

    4.У відношеннях з різними людьми. Ми не повинні обмежовуватися лише друзями і сім'єю. Ми мусимо йти до людей, налагоджувати зв'язки, стосунки з різними людьми проявляючи любов і свідоцтво про Ісуса Христа. «Гнівлива людина роздражнює сварку, терпелива ж у гніві вспокоює заколот» Пр.15,5. Для того, щоб проявити християнське прийняття потрібно дуже багато терпеливості. Люди бувають амбітними, образливими, неохайними, попрошайки, невиховані, неосвічені, з недобрими звичками і т.п. До кожного з них є свій підхід і час. Без терпеливості ми залишимось в самоізоляції, але за їх усіх помер Христос і вони повинні це знати!

    5.Терпеливість є здібністю очікувати результат. Наприклад Авраам очікував сина 25 років. Іосіф очікував 30 років здійснення обітниці. Ми також очікуємо підхоплення Церкви і 2-го Приходу Ісуса Христа на землю, очікуємо нового неба і землі, очікуємо спасіння своїх близьких.«Терпеливістю вашою душі свої ви здобудете» Лук.21,19. Нам «терпеливість потрібна, щоб Божу волю вчинити й прийняти обітницю» Євр.10,36.

    6.Терпеливість у власному житті проявляється як самоконтроль, стриманість, володіння своїми бажаннями та емоціями. «Долготерпеливый лучше храброго, и владеющий собою [лучше] завоевателя города» Пр.16,32. Це уміння обмежувати свої похоті, стримуватися від спокуси. Через власну нестримність ми часто розтрачуємо зайві гроші, псуємо відношення з друзями, приносимо шкоду своєму здоров'ю, гнітимо свою безсмертну душу. Багато є всього того, що нам зовсім не потрібно.

«Отож, браття, довготерпіть аж до приходу Господа! Ось чекає рільник дорогоцінного плоду землі, довготерпить за нього, аж поки одержить дощ ранній та пізній. Довготерпіть же й ви, зміцніть серця ваші, бо наблизився прихід Господній!» Як.5,7-8

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!