Пастор
Николай Главник

5 важливих слів Різдва

Тип статьи:
Авторская

Про прихід Ісуса Христа на землю і значення цієї події описує Іоан в Іоана 1,1-14.

Досить не простими словами виражена історія втілення Бога для нас людей. Торкнемося п'яти головних слів, через які Іоан передає глибину неймовірності і чудесного одкровення Божества. Ось ці слова: Споконвіку; Слово; Світло; Світ; Слава.

Є там також інші слова, над якими варто замислитись і котрі не менш важливі (наприклад: Життя; Свідчення; Віра; Народження; Тіло; Благодать; Істина). Але зупинимось на перших п'ятьох – вони усі починаються на літеру «С», вони усі передають сутність істоти Сина Божого Ісуса Христа.

1.Споконвіку («в начале» “enarhej”). Це слово відповідає на питання «Коли?» … так само, як починається Біблія з тако ж слова.Люди створені Богом і живуть в певному відрізку часу, але Бог існує вічно. Як це можливо – нам не зрозуміти, хоча не раз замислюємось: а що було на початку? Коли почав існувати Бог? Чи Ісус Христос також був створений в часі, як і ми, люди?

Початок життя Ісуса Христа не визначений в часі, тим більше, Його існування відкривається нам до того, як повстало все створіння – планети, земля, вода, світло, живі істоти. Ісус Христос був творцем матеріального і духовного світу (Кол.1,16-17). І певного для він прийшов у наш світ у вигляді новонародженого дитяти в яслах.

На днях, один проповідник звернув увагу, що цей новий 2016рік названо роком червоної обізяни. Так ось, для еволюціоністів і тих, хто вірить в походження людини від обізяниважливо знати це слово «споконвіку», бо ж початок існування людства є не мавпа, а створення рукою Божою. А Сам Ісус Христос, якого часто рисують на руках у Марії беззахисним і маленьким, — є Тим творцем, що сам створив і зорю і овець і пастухів і ясла.

    2.Слово (“logos”). Філософи пробували описати значення цього поняття: Це сенс буття, принцип керуючий всесвітом, премудрість Божа, сила творіння, первоначальний закон моральності та інші терміни. Цією фразою описано Ісуса Христа в божому вічному співіснуванні «Словобуло – Бог». Тут Слово не просто сказаний звук, але вічноіснуюча ірівноцінна з Богом Особа.

    Пс.33,6: «Словом Господнім створене небо»

    Іс.55,11: «отак і моє слово, що виходить у мене з уст, не повертається до мене порожнім, але чинить те, що я хочу, довершує те, за чим я його вислав»

Наші слова, які ми говоримо вустами не такі, як вічний логос, але мають багато подібних проявів. Вони народжуються в нас, в душі і несуть сенс того ким ми є посуті. Вони линуть часто абстрактно, як звук, а в завершальній дії приводять до дуже конкретних матеріальних наслідків. Словами ми також створюємо багато того, з чим будемо мати діло все життя.

Лук.6,45: «Добра людина з доброго скарбу серця свого виносить добре; лиха ж — з лихого (серця) лихе виносить, бо з переповненого серця говорять його уста»

В житті є три речі які ніколи не повернеш назад — Час, Слово, Можливість. Тому не витрачай на марно часу, добирай слова і не втрачай можливості!!!

Ісус Христос є Божим Словом, що прийшов у матеріальний світ дял того, щоб ми не тільки почули, але і побачили і пережили Бога.

    3.Світло («свет», “fos (fotos”). Світло було створено Богом самим першим. Без світла неможливе є життя людини і будь якого іншого створіння. Сяяти, випромінювати, висвітлювати, блищати, ясніти, розвиднюватися, світати, проявляти, робитись видимим. Усі ці слова описуютьте, що зробив для нас Ісус Христос, коли прийшов на землю – просвітив нас (1,9)! Він, будучи сам світлом, зробив явним, зрозумілим, доступним і досяжним невидимого Бога, який існує у сфері духа.

    2Кор.4,6: «Бог, який сказав: «Нехай із темряви світло засяє», — він освітлив серця наші, щоб у них сяяло знання Божої слави, що на обличчі Ісуса Христа».

    Ін.12,46: «Я — світло, на світ прийшов, щоб кожен, хто в мене вірує, не перебував у темряві».

    Один східний мудрець сказав так: «Если ты не хочешь темноты, внеси свет. Если ты хочешь темноты, погаси свет. Но сделай что-то со светом; непосредственно с темнотой ничего сделать нельзя».

Вибір за нами (1,12).Думка про те, що темрява бореться зі світлом і вони рівнозначні по своїй силі – це марна філософія. Біблійна істина полягає в тому, що прийшло світло і темрява відступила. Віруюча людина постійно перебуває у цьому світлі.

4.Світ («мир» “kosmos”). Це слово означає всесвіт, порядок створений Богом. Звісно, ми вже читали, що цей всесвіт був створенийІсусом Христом, Який був Богом, вічним Словом і Світлом. У 1,10 записано, що «світ не впізнав Христа». Чому так сталося? Чи може Бог недостатньопросто об'явив Себе людям? Ні! Бог вибрав найдоступніший, найпростіший спосіб об'явитися людям – через втілення в такий же наш, людський образ.

Вірші 10-13 пояснюють, що світ (т.з.населення землі) поділився на 2 частини: на тих, хто не прийняв Христа, в тому числі і народ Ізраїльський до якого Бог говорив: «Мій народ. Моя власність. Часть Господа» і на тих, хто увірував в імя Ісуса Христа – вони називаються «дітьми Божими, що від бога народились». До якої категорії світу віднесеш себе ти? Ін.3,16.

    5.Слава (“doksan”).

    Коли Ісус створив чудо на весіллі учні в Нього увірували. Вони зрозуміли, що Ісус не просто людина, але і Бог: Бог в людському тілі (2,11). Ця таємниця стала славою, тобто свідоцтвом і визнанням: Ісус Христос об'явив свою велич!

    Приклад, що зрозуміє молодь. У фантастичних картинах іноді режисери представляють машину-робота, обтягнутого шкірою і зовні похожого на людину. Це термінатор – плод людської фантазії.

    А Ісус, що народився як маля і виростав на очах людей – це слава Божа. В 1,14 читаємо про Єинородного від Отця.

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!